Veel mensen zien karten simpelweg als een vrijetijds ding. Vaak genoeg krijgen wij de opmerking “is karten een sport dan?”. Hier zijn 9 concrete voorbeelden van gezondheidsvoordelen van het karten.

Concentratie

In een tijd van social media en 10 seconden concentratie is dit toch een sport die flink wat focus vereist. Als je in een kart zit moet je focussen. Doe je dit niet kan die muur toch best snel op je afkomen. Daarom is het hebben en trainen van goede concentratie cruciaal. Een goed concentratievermogen is goed om je hersenen scherp te houden. Dit helpt je bijvoorbeeld bij het werken of het studeren. Een goed concentratievermogen is zeker een luxe goed tegenwoordig!

Boost de Feel Good Factor

Karten is enorm leuk om te doen. Terugkomend op die concentratie, heb je naast het rijden ook weinig tijd om aan iets anders te denken dan plezier. Dit helpt. Leuke activiteiten helpen je om relaxter te zijn en zelfs om beter te slapen. Beide zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en je hersenen.

Verbeter Reflexen

De meeste kartbanen zijn gebouwd om je kracht en reflexen te testen. Met de korte, snel op elkaar volgende bochten zijn reflexen essentieel. Voor je het weet spint er een kart voor je en moet je die ontwijken. Dit helpt je natuurlijk ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in het verkeer!

Boost het Zelfvertrouwen

Het leren rijden en zeker het winnen is een enorme boost voor het zelfvertrouwen. Een hoog niveau van zelfvertrouwen wordt over het algemeen geassocieerd met een positief gevoel en een verhoogd het gevoel van voldoening. Zelfvertrouwen is niet alleen toepasbaar op het karten maar geeft je ook een fantastische basis voor de rest van je leven.

Alert

De adrenaline geeft je een veel alerter gevoel. Het alert houden van je brein en je senses helpt bij het verbeteren van concentratie en geheugen.

Verbind met anderen

Ondanks dat de kartsport (zeker indoor) geen teamsport is, is deelname aan een kart race toch erg bijvoordelijk voor de sociale ontwikkelingen. Hoe je het ook went of keert je gaat een keer om tips gaan vragen of die ene inhaalactie bespreken. Zo leer je nieuwe mensen kennen.

Essentiele levensvaardigheden 

Het rijden in een kart vereist essentiele skills voor de rest van het leven. Om in controle te kunnen zijn moet je snel beslissingen kunnen maken en verantwoordelijk kunnen zijn. Dit zijn dingen die je in de rest van je leven, tijdens en na school, nodig zult hebben.

Kracht en uithoudingsvermogen

Karters kunnen hun kracht en uithoudingsvermogen verbeteren door het karten te combineren met oefeningen die vanuit huis kunnen worden gedaan. Het bovenlichaam, nek en armen worden zwaar belast tijden het karten. Het karten zelf is een echte endurancesport en helpt daarbij ook bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

Recent onderzoek wees uit dat karters gemiddeld 358 calorieën verbranden per half uur, dat is bijna 40% meer dan het aantal calorieën dat iemand verbrand tijdens het joggen.  

ActiviteitVerbranden calorieën (per half uur)
Karting358
Trampoline springen167
Klimmen550
Snowboarden500
Hardlopen199

Toch niet zo licht dus 🙂

gezondheidsvoordelen karten

Bronnen:

http://www.vroomkart.com/news/29424/why-karting-is-a-good-physical-training

https://www.capitalkarts.com/top-10-health-benefits-go-karting/


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *