Dus, jij wilt racen? Max Verstappen draagt veel spullen als hij racet, maar wat heb je nou eigenlijk nodig als beginnende karter? Tijdens het karten zijn de eisen voor outfits iets anders dan bij de formule 1, logisch natuurlijk. De outfit kan heel duur zijn, maar je kan ook klaar zijn voor rond de honderd euro. In deze blog gaan we van belangrijk naar minst belangrijk (naar onze mening) voor je door de spullen heen. Zodat jij straks een mooie kart outfit hebt.
1. Kart helm & bescherming
Op de kartbaan hebben ze vaak al helmen (indoor). Vaak zijn deze helmen echter niet de perfecte maat en hebben ze al wat stootjes gehad. Wel zo fijn dus om een goed zittende helm te hebben die echt van jou is, veiliger.
Bij outdoor wedstrijden zijn CIK-FIA gehomologeerde helmen vaak verplicht. Homogalisatie betekent dat een helm gekeurd is door de internationale autosportbond is en dus veilig te gebruiken is tijdens wedstrijden. Voorbeelden hiervan zijn de Arai Ck-6 (sk-6) en de Bell KC7. Deze helmen kan je kopen bij speciale kart winkels.
Omdat bij indoorwedstrijden het tempo lager ligt zijn bij indoorwedstrijden zoals Formula Karting of het NKH dit soort helmen niet verplicht. Een groot voordeel want dat betekent dat een ECE gekeurde motorhelm voldoet, deze zijn vele malen goedkoper en te verkrijgen bij alle motorzaken.
Kies voor indoorkarten voor een helm met een ongekleurd vizier. De gekleurde vizieren vallen donkerder uit wat zicht verslechterd. Daarnaast is als het gaat om pasvorm het advies om een helm te kopen die bij passen best strak zit. Er mag geen vinger tussen je voorhoofd en de helm kunnen. Daarnaast mag de helm bij het ‘nee schudden’ niet los van het hoofd bewegen.
Voor kinderen raden wij altijd het gebruik van een nekprotector aan. Voor kinderen onder de 15 is dit tevens verplicht bij wedstrijden. Veel kartbanen bieden deze aan maar het is natuurlijk schoner om een eigen protector te hebben. De protectoren van Arroxx en Speed zijn populair.
Ook is een bodyprotector belangrijk en vaak niet aanwezig op kartbanen zelf. Een bodyprotector beschermt de ribben en de belangrijke organen. Koop deze dus zelf. De bodyprotectoren van Arrox en Speed zijn prima.
Verder is het wel zo fris een balaclava te kopen. Hier raden wij Arrox (budget) en Alpinestar (luxer) aan. Als je deze onder je helm aandoet (en wast) blijft je helm net wat frisser.
2. Kart handschoenen
Oke oke, het is luxe. Maar wel luxe die erg fijn is, handschoenen! Deze zorgen voor net wat meer grip en bieden iets van bescherming bij crashes of voorwerpen die je handen kunnen raken. Dure handschoenen zijn overbodig, maar echte kart handschoenen zijn wel veel beter dan motorhandschoenen, normale handschoenen of iets anders. Kart handschoenen zijn namelijk dun (licht) en bieden bescherming voor je handen tegen blaren.
In de regel geldt: Hoe duurder de handschoen, hoe meer grip, hoe sneller ze slijten. Kies dus in het begin gewoon voor een goedkoper paar.
3. Kart schoenen
De meest populaire fout die we zien is schoenen met dikke zolen bij het karten. Tuurlijk ze beschermen de voet, maar je voelt niets van de pedalen. Veel moeilijker doseren dus. Kies daarom in het begin voor een dunne sportschoen die het liefst de enkel bedekt. Ga daarna voor een kartschoen. Hier kan je ook weer gaan voor de goedkopere opties. De duurdere zijn vooral voor de mooi. 🙂
4. Kart overall
Gek misschien om het grootste voorwerp voor het laatst te bewaren. Buiten dat een kart overall wat lichter is dan je kleding en theoretisch gemaakt is om je te beschermen is er geen gigantisch verschil. Echter, staat het natuurlijk wel heel stoer zo’n eigen pak en zit het vaak ook wel een stukje fijner dan een spijkerbroek.
Bij overalls is het weer belangrijk om op de keuringen te letten. Homogolisatie is belangrijk, CIK-FIA level 1 is het minimum voor indoor- en level 2 voor outdoorwedstrijden.
0 reacties