Na enkele mooie raceweekenden voor een aantal leden van de NJIKV is het tijd om weer terug te blikken. Laten we samen kijken hoe ze het er vanaf hebben gebracht.

Nederlands Kampioenschap Huurkarts (NKH)

Swalmen:

Zoals vooraf aangekondigd zou de eerst volgende race van de NKH plaatsvinden in Swalmen. Een lastige baan waar de rijders van NJIKV ook nog is te maken zouden krijgen met twee sterke thuisrijders. Voor een overwinning zou dus zwaar moeten worden gevochten.

Er werd dan ook flink gevochten op de baan. Helaas leidde deze gevechten tot een flink ongeval voor Thorran. Een rijder gespind door het gevecht voor hem was voor Thorran niet meer te ontwijken. Hierdoor werd Thorran zijn kart uit gegooid. Gelukkig liep dit uiteindelijk goed af. Na controle door het aangerukte ambulancepersoneel bleek dat Thorran geen grote verwondingen had opgelopen (Thorran heeft een week later ook gewoon weer mee kunnen trainen).

Toch was dit voor het hele veld natuurlijk erg indrukwekkend. De schrik zat er bij iedereen goed in, maar de knop moest om. Met dit ongeluk in het achterhoofd moest namelijk nog een laatste race worden afgewerkt. Een flinke uitdaging stond het jonge veld dus te wachten. Concentratie bewaren en emotie onderdrukken op het hoogste niveau.

Dit ging de rijders goed af. Mijntje sloot de dag uiteindelijk af op p4 (1ste middengewicht) met Allard achter haar op p5. Lucas finishte uiteindelijk op p11 (2e rookies). Goede klasseringen dus op een dag gekenmerkt door het gelukkig goed afgelopen ongeluk van Thorran.

 

Oldenzaal:

Oldenzaal, altijd wisselvallig weer, altijd goede karts en altijd spannende races. Een baan waar bijna iedereen dus graag komt. Opnieuw stelde de races dan ook absoluut niet teleur. Nat in de eerste races en droog in de laatste, super!

Rijden op een natte baan is voor bijna alle indoor rijders de eerste keer een uitdaging. Met huurkarts wordt er namelijk nooit op regen banden gereden. Olie en rubber op de normale racelijn zorgen ervoor dat er daar zo goed als geen grip is. Rijders moeten hierop anticiperen en compleet andere lijnen rijden. Een uitdaging op een natte baan, maar zeker ook als de baan opdroogt. Wie durft als eerste een droge lijn uit te proberen?

Mijntje werd 1e in het middengewicht en een 4e algemeen. Geen slecht resultaat in deze lastige omstandigheden. Lucas wist op een 2e plaats in het rookies klassement te finishen (9e algemeen). Allard en Thorran hadden het voor hun doen lastiger. Het moet op zo’n dag gewoon mee zitten en soms is dat niet het geval. Ervaring in dit soort omstandigheden zal ze gegarandeerd de volgende keer verder naar voren brengen.

Formula karting:

Olen, een nieuwe baan op de kalender, maar voor veel rijders geen onbekende baan. Het is namelijk een baan waar veel endurance races worden verreden. De avond voorafgaand aan de wedstrijd viel al op dat de baan veel van karakter veranderde en dus gevoelig was voor temperatuur en vers rubber. De baan voelde dan ook in de tweede heat bijna compleet anders aan. Al had dat ook aan de karts kunnen liggen want ook die verschilde flink van karakter. Voor de zaterdag was ook nog is forse hitte voorspelt, een lastig vooruitzicht dus.

Een leerzaam weekend voor Jasper volgde. Zijn eerste twee races ‘s ochtends waren veel belovend. Zijn tempo was goed in mindere karts. In race drie ging het echter al mis voor het echt begon. Zijn ronde begon goed, maar in de moeilijkste bocht van baan raakte Jasper een (opzettelijk) uitstekende band waardoor hij vast kwam te staan. Laatste startend probeerde hij er nog wat van te maken, maar het wilde niet lukken. Een moeilijke klap om te verwerken.

Jasper ging er echter erg goed mee om. Hij herpakte zich en race 4 begon goed. Een prima kwalificatie en een goed constant tempo. Helaas ging in de allerlaatste ronde voor het eind alsnog mis. Opnieuw was uitstekend rubber de oorzaak. De kracht die vrijkwam bij het schampen van dit rubber trok het stuur uit Jaspers handen, race voorbij.

Flink balen natuurlijk. Dit zijn echter wel de lessen van het karten. De sport is kei en kei hard. Als mij gevraagd wordt waarom ik denk dat je zoveel leert van deze sport wijs ik op dit soort weekenden. Karten is een sport van vertrouwen, maar ook een sport die dit in 1x uit je kan rukken. Je moet echter verder, het moment verwerken, geloven in jezelf en doorgaan. Een enorme klus als je emoties op hol slaan. Maar elk weekend dat je dit meemaakt leer je en gaat het de volgende keer makkelijker.

Iedereen maakt deze momenten dan ook mee. Je leert kijken naar de positieve kanten van zo’n moeilijke dag. Iets wat je ook in het dagelijks leven tegenkomt.

Het volgende weekend staat dan ook al om de hoek. Over twee weken rijdt FK in Puurs.

 

Categorieën: Kart Races

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *