Zondag 7 april stonden 18 leden van de NJIKV aan de start van de eerste clubrace van 2019. De spanning was voelbaar van te voren. Voor een groot deel van de groep zou dit hun eerste volledige seizoen aan clubraces gaan worden. Voor de rest van het veld ligt een mogelijk kampioenschap in het vooruitzicht.

De nieuwe baan en nieuwe karts hebben in de aanloop naar deze race voor een reset gezorgd. Breng dit samen en je hebt het perfecte recept voor spannende races. Wat gaat de eerste clubrace brengen?

Hoe werkt het?

De opzet van de clubraces is relatief simpel. Voorafgaand aan de races wordt er geloot. Iedereen krijgt twee kartnummers toegewezen. Het eerste kartje gebruik je voor de kwalificatie van 6 minuten en de direct daarop volgende eerste race. Het tweede kartje gebruik je voor de tweede race. De uitslag van de eerste race bepaalt de startopstelling van de tweede race. Aan elke finishpositie zijn punten verbonden en in elke race is er een puntje te verdienen voor de snelste tijd. De rijder die aan het eind van de avond de meeste punten heeft wint.

Kwalificatie en race 1

Voorafgaand aan de races was er geprobeerd om een zo gelijk mogelijke groep aan kartjes te selecteren. Het blijft toch lastig om op een lange baan met hoogteverschillen zoals bij Van der Ende om de karts dicht bij elkaar te brengen. Dat bleek ook uit de kwalificatie: Luka, Mijntje, Jasper en Daniëlle hadden het lastig terwijl ze in de trainingen nog zo hard gingen. Zo hadden zij na de kwalificatie een pittige kluif in het vooruitzicht. Met nog twee races te rijden was het zeker geen verloren zaak maar ze moesten er hard voor werken.

Andere stonden er stukken beter voor. Chris pakte met twee tienden de pole position (1.08.945), Chayenne en Femke maakte de top drie compleet met eveneens scherpe tijden. Het viel op dat er in het veld groepjes waren met daartussen hele kleine verschillen. Zo zaten Chayenne, Femke, Lucas en Allard na de kwalificatie binnen drie tienden en hetzelfde gold voor Robin, Isis, Damian, Ray en Luka.

Deze groepjes hadden het in de eerste race dan ook flink met elkaar aan de stok. Hier volgden een aantal mooie acties uit in de openingsrondes van de race. Het racen was helaas in sommige gevallen volgens de wedstrijdleiding wat te fanatiek. Zo werden er flink wat tikjes uitgedeeld. Dit fanatieke racen had helaas tot gevolg dat Femke en Jasper ver terugvielen door mislukte inhaalacties die op hen gepleegd werden. Dit was voor Femke, met haar goede startpositie, extra zuur. Mede door deze race gaan we tijdens de lessen de komende tijd meer focussen op het op een sportieve manier fanatiek racen.

Gelukkig ging er in de eerste race ook heel veel wel goed. Luka, Jamie en Damian reden goed naar voren en wisten dus veel plekjes te winnen. Chayenne trok ondertussen aan het langste eind in haar gevecht met Lucas en wist met twee duizendsten(!) verschil de tweede plaatst veilig te stellen. Chris had geweldige race pace en wist de race met een voorsprong van ruim 10 seconden te winnen. Hierbij pakte hij ook nog is het punt voor de snelste tijd. Belangrijke punten zo zou in race twee blijken.

Race 2

De ervaren rijders weten dat race twee tijdens de clubraces altijd garant staat voor spektakel. Iedereen krijgt voor de tweede race namelijk een andere kart. Dit zorgt er vaak voor dat rijders die in de eerste race nog een geweldige kart hadden in race twee ineens hard moeten verdedigen omdat dat kartje een stuk minder hard gaat. Dit terwijl rijders achteraan ineens veel betere karts hebben en naar voren willen.

Dit was ook te zien in de uitslag. Chris had duidelijk geen goede kart in race twee. Hij weerde zich kranig maar moest uiteindelijk genoegen nemen met plaats acht. Mijntje, Jasper en Luka stoomden op vanuit het achterveld. Mijntje werd vanaf een 12e startpositie met de snelste tijd van de dag (1.07.968) nog knap tweede. Jasper moest van plaats 16 komen maar wist desondanks met een eveneens snelle tijd (1.08.062) op te klimmen naar plaats vier. Luka stelde plaats vijf veilig.

Race twee was een stuk rustiger qua incidenten. Helaas voor Femke was de schade al aangericht en kon zij zich in race twee met een mindere kart niet naar voren komen. Ook Robin had het na een sterke P5 in eerste race, lastig in race twee. Wel kunnen we hieruit leren dat er de rest van het seizoen rekening moet worden gehouden met Femke en Robin voor een goede klassering. Voor zover we dat niet al wisten natuurlijk.

Belangrijk voor de einduitslag was dat Chayenne wederom enorm snel was. Ze wist al vroeg in de race Chris te passeren en vond zichzelf zo na een aantal rondes al in een positie die voor de dagwinst zou gaan zorgen. Het werd Chayenne zeker niet makkelijk gemaakt want ook Lucas wist Chris te passeren. Lucas kreeg zo de kans om het Chayenne de hele race lastig te maken. Daar bleef het niet bij want in de laatste vier rondes wist ook Mijntje nog aan te sluiten. De vele pogingen van Mijntje werden vakkundig afgeslagen door Chayenne. Daarmee wist Chayenne voor het eerst een club race op haar naam te schrijven. Wat een seizoenstart!

De derde plaats van Lucas in race twee was net niet genoeg om voor Chris uit te komen in de eindstand. Chris finishte op P2 en Lucas, met maar 2 puntjes minder, maakte het podium compleet met een derde plaats.

Dat belooft veel goeds voor de rest van het seizoen!